Problemele și întârzierile legate de avizele și autorizațiile acordate de CFR, CNAIR, distribuitorii de energie electrică sau gaze și instituțiile de la nivelul județului cu astfel de atribuții au făcut obiectul unei întâlniri solicitată de primari și unii dintre parlamentarii de Hunedoara, în urma sesizărilor primite la audiențe. Întâlnirea a fost inițiată și mediată de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.

Au răspuns invitației reprezentanții CFR SA - Regionala CF Timișoara, CNAIR - Secția Drumuri Naționale Deva, E-on Gaz, Enel, Transelectrica, ai instituțiilor deconcentrate din județul Hunedoara care au atribuții pe linie de avizare a unor proiecte de investiții, dar și atribuții de control.

Întâlnirea a avut ca punct de plecare nemulțumirile primarilor legate de întârzierile mari în acordarea avizelor și autorizațiilor pentru proiecte finanțate atât din fonduri europene și guvernamentale, cât și din bugetele primăriilor, lipsa ajutorului concret din partea instituțiilor avizatoare, dar și lipsa investițiilor în infrastructura de distribuție a energiei electrice, lucru care s-a văzut în această iarnă, când sute de consumatori au rămas zile în șir deconectați de la rețea.

O altă problemă ridicată de primari a fost aceea a transporturilor de material lemnos care afectează infrastructura rutieră din cauza încărcăturii prea mari. Primarii au mai adus în discuție și neînțelegerile cu Direcția Silvică provocate de suprapunerea unor suprafețe de drum, care apar atât în domeniul public al primăriei, cât și în administrarea silvicultorilor. De aici decurg o serie de neajunsuri legate de întreținerea lor, dar și neînțelegeri în cazul cedării către Direcția Silvică, mai ales în zonele în care nu prezintă interes sau ele nu reprezintă o cale de acces către altă localitate.

Propunerea Consiliului Județean Hunedoara a fost aceea a organizării unor întâlniri punctuale, pe zone din județ, într-un cadru mai restrâns, astfel încât toate nemulțumirile să fie comunicate instituțiilor avizatoare și să se găsească soluții pentru remedierea lor mai rapidă.

 

 

 

Evenimentul desfășurat în Sala Mare de Ședințe a Consiliului Județean Hunedoara i-a adus la un loc pe primarii din județul Hunedoara, echipa de conducere a APA PROD, pe reprezentanții consiliului de administrație al societății comerciale și echipa care coordonează A.D.I AQUA PREST Hunedoara.

Întâlnirea a avut ca scop prezentarea stadiului programului POIM 2014 - 2020 derulat de SC APA PROD SA Deva, stadiul proiectelor de alimentare cu apă și canalizare derulate în paralel de primării și finanțate prin alte programe, un bilanț pe anul 2018 al ADI AQUA PREST. Discuțiile s-au axat pe problemele ridicate de primari, referitor la întârzierile în derularea programului POIM, lipsa termenelor clare de parcurgere a unor etape. Acestea ar fi chestiunile principale care îi împiedică pe edili să realizeze alte investiții în zona vizată de acest program și să-și onoreze la timp promisiunile făcute cetățenilor, cum că vor beneficia de o creștere a calității vieții prin modernizarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare.

De asemenea, în cadrul dezbaterii care s-a creat, primarii au adus în discuție și unele disfuncționalități la nivel de A.D.I. Propunerea conducerii CJ Hunedoara a fost aceea a unor întâlniri mai restrânse la nivel de zonă, astfel încât primarii să-și optimizeze colaborarea în cadrul ADI AQUA PREST și cu echipa care conduce acest organism.

Informaţii în completare